Waarom een elektrische scooter?
19 Jan 2023

Waarom een elektrische scooter?

Wanneer je op het punt staat om een brommer of scooter aan te schaffen, of je oude in te ruilen voor een nieuwe, is er tegenwoordig zoveel keuze dat je er echt even voor moet gaan zitten. Het gaat al lang niet alleen maar meer om uitstraling van een brommer, want naast de elektrische auto is de elektrische scooter ook een favoriet vervoersmiddel geworden. En dit levert een flink aantal voordelen op.

Waarom een e-scooter kopen? De voordelen (en een enkel nadeel)

Bij een elektrische brommer is het niet nodig om elke week een ritje naar het tankstation te maken. Voorbij zijn de dagen dat je je ’s ochtends realiseerde dat je de avond ervoor vergeten bent de tank van je brommer te vullen. Betekent dit dat je niet meer hoeft na te denken over het opladen van je scooter? Nee, natuurlijk niet. Net als elke andere gadget met eigen energieopslag of elektrisch vervoermiddel met accu moet het opgeladen worden, anders kom je geen meter vooruit. En dat houdt in dat je, voordat je je elektrische scooter gaat aanschaffen, moet kijken naar hoe ver je meest frequente ritjes gaan zijn. Hier stem je vervolgens de actieradius op af.

Dit is een van de belangrijkste kenmerken van je nieuwe brommer en het zou dan ook bovenaan je lijstje met eisen moeten staan. Behalve het voordeel van het thuis opladen van je elektrische bromfiets, is er ook nog het onderhoudstechnische aspect dat gunstiger is ten opzichte van een brommer met een verbrandingsmotor. Bij de elektrische scooter heb je bij het onderhoud veel meer omkijken naar de delen die bij dit type brommer gevoeliger zijn en dan heb je het vooral over de accu, de remmen en natuurlijk de banden (al kun je je bij de remmen en banden nog afvragen of er zoveel verschil in kosten met een scooter met verbrandingsmotor is). Het grootste en derde voordeel dat we hier zullen noemen, is niet de oplaadlocatie van je accu, maar de oplaadkosten. Benzine is nog steeds duurder dan elektriciteit en zo lang dit zo blijft, is het tussentijds laden van de accu stukken goedkoper. Zodra je je elektrische scooter hebt aangeschaft, heb je dus minder van je maandelijkse budget nodig voor het rijden zelf.

De voordelen van de e-scooters bij Voltes

Je hoeft maar een enkele blik op de scooters van het merk Eysing te werpen en je ziet direct dat je hier te maken hebt met vlotte elektrische scooters met bijzondere klassieke details. De techniek is modern, terwijl de nostalgische elementen je terugvoeren naar een ver verleden. De banden met de spaken en de open structuur van de Pioneer, Pioneer S en Pioneer S Exclusive ogen luchtig het een zeer stevig ontworpen model is. Niu staat als brommermerk haaks tegenover de Eysing scooters. Hier ligt de nadruk juist op modern en trendy. De efficiëntie van deze elektrische bromfiets is waar je het voor doet. Veel Niu brommers zijn in twee elektrische versies te krijgen: de ene die maximaal 25 kilometer per uur gaat en de andere die maximaal 45 kilometer per uur kan. De kleuren zijn wat meer basic bij Niu, maar dat staat het functioneren van deze handige brommer zeker niet in de weg. Wil je de ultieme combinatie van design en innovatie? Dan kom je uit bij een Brekr brommer. Het minimalistische frame en de vele rechte lijnen maken deze scooter met oplaadbare accu een lust voor het oog. De eerste keren dat je een Brekr voorbij ziet komen, zul je zeker niet vergeten. Het lijkt bijna alsof je op een beach cruiser door de omgeving fietst, maar dan wel met wat meer vaart en het mooiste brommerontwerp dat je in jaren gezien hebt. Er zijn weinig tierelantijntjes die je afleiden en dat maakt het merk Brekr een bijzondere toevoeging aan het gamma elektrische scooters dat op dit moment te krijgen is.

Is een e-scooter iets voor iedereen?

De vaders die terugdenken aan hun eigen jeugd - sleutelend aan een brommer om de motor op te voeren - zullen het samen met hun tiener sleutelen misschien missen, maar met het milieuvriendelijke effect van de accu in dit type brommer, kun je eigenlijk geen misstap maken. Dat maakt de fase vooraf aan de koop van een brommer met accu wel interessanter, want dan kun je als ervaren brommer- of scooterrijder je tips en adviezen als vader natuurlijk wel kwijt.