Het verhaal van Onewheel
21 Dec 2021

Het verhaal van Onewheel

Wat is een Onewheel?

De Onewheel is een elektrische eenwieler welke wordt geproduceerd door het Amerikaanse bedrijf Future Motion. Het lijkt veel op een elektrisch skateboard met één wiel. Ook wordt de Onewheel wel vergeleken met hoverboards. Dit om zelfbalancerend bestuurd. Als je gebruik maakt van de Onewheel zul je echter direct merken dat het product uniek is. De Onewheel is eigenlijk met niets te vergelijken.

Hoe is de Onewheel ontstaan?

Sinds 2005 is Kyle Doerksen, oprichter van Future motion bezig om zijn perfecte elektrische vervoersmiddel te creëren. Kyle Doerksen heeft meerdere diploma’s als engineer aan de Universiteit van Stantford. Na acht jaar sleutelen aan prototypen richtte de maker van Onewheel in 2013 Future Motion op. Na de oprichting van Future Motion werd de eerste echte Onewheel gelanceerd. Deze Kickstarter overtrof met $630.000 alle campagnedoelen. Destijds was Future Motion gevestigd in Mountain View, California waarna het in 2015 naar Santa Cruz verhuisde.

Hoe werkt de Onewheel?

De Onewheel werkt volledig op lichaamsbewegingen. De gebruiker van de Onewheel geeft gas en remt af door naar voren en naar achter te leunen. Door middel van de juiste balans en bewegingen zul je merken dat je al snel makkelijk kunt sturen en draaien. Het besturen van de Onewheel voelt voor veel mensen in eerste instantie onwennig aan, maar al snel zul je merken dat je het rijden op de Onewheel onder de knie krijgt. Dit komt omdat de Onewheel beschikt over een geavanceerd besturingssysteem. Het gevoel van het rijden op een Onewheel lijkt op surfen of snowboarden over wegdek. Dit kan op vele verschillende ondergronden. Denk naast de gewone wegen bijvoorbeeld aan bospaadjes, grasvelden en het strand.

De verschillende Onewheel modellen en bijbehorende specificaties

Sinds 2013 zijn er 4 verschillende modellen aan Onewheel’s op de markt verschenen. De Onewheel Original, de Onewheel Plus, en de Onewheel Pint. Sinds vorig jaar zijn alleen de twee laatste modellen nog voor consumenten beschikbaar.

De Onewheel XR en de Onewheel Pint zou je broertjes van elkaar kunnen noemen. De Onewheel XR, de grote broer, is de duurste van de twee. Dit komt vooral de de grotere actieradius van 29 km. De Onewheel XR is ook letterlijk groter waardoor het besturen ervan voor veel mensen makkelijk zal aanvoelen.

De Onewheel Pint is het kleinere model. Met de Pint kom je tot 13 km ver op een volle accu. Minder ver dus dan met de Onewheel XR. Toch heeft de Pint ook voordelen. Zo is de Onewheel Pint makkelijker mee te nemen door het lichte gewicht en de bijkomende draaghendel. De Onewheel Pint is kleiner waardoor je makkelijker bochtjes maakt en kan draaien. Het stopsysteem van de Onewheel Pint is daarnaast erg gebruiksvriendelijk. Met de Pint stop je namelijk door te leunen, waarbij je bij de Onewheel XR je hiel moet optillen. Meer weten over de Pint? Lees dan het artikel over de Onewheel Pint.

Eigenlijk is er met de Onewheel XR en Onewheel Pint voor ieder wat wils. Wil je lange afstanden rijden met een hogere snelheid? En vind je een groter staan oppervlak prettig? Dan is de Onewheel XR waarschijnlijk de beste keuze. Wil je een licht een speels model die je makkelijk meeneemt in bijvoorbeeld het openbaar vervoer? Dan lijkt de Onewheel Pint de beste optie. In de praktijk merken wij dat consumenten de keuze het best kunnen maken door beide producten uit te testen.

Conclusie

De Onewheel is een geweldig alternatief elektrisch vervoermiddel voor mensen die van avontuur houden. Neem vooral een Onewheel om er plezier mee te maken. Ondanks dat je met de Onewheel tot wel 30 km/u aan topsnelheid kan halen, zijn wij ervan overtuigd dat je de Onewheel vooral speels moet gebruiken. Touren over het strand of door het bos bijvoorbeeld. Of op je gemak naar je werk op een uniek vervoersmiddel.