Koowheel Kooboard review
24 Nov 2021

Koowheel Kooboard review

Koowheel

Koowheel is een professionele Chinese fabrikant welke sinds 2009 actief is op het gebied van consumentenelektronica. Koowheel heeft een eigen onderzoek-en ontwikkelingsteam welke al vele nieuwe technologieën en producten heeft ontwikkelt. Zo hebben ze bijvoorbeeld eigen hoverboards, elektrische skateboards, elektrische steps en hovershoes in hun assortiment. De producten van Koowheel staan bekend om hun goede prijs/kwaliteit verhouding. Zo maken ze goede kwaliteitsproducten tegen een betaalbare prijs. Hierdoor is Koowheel wereldwijd uitgegroeid tot een grote speler welke actief is in vele landen.

Koowheel Kooboard

De Koowheel Kooboard is het allernieuwste model elektrisch skateboard van Koowheel. In 2016 is Koowheel begonnen met het ontwikkelen van elektrische skateboards. Het allereerste model was de Koowheel D3M en dit was een prima board alleen waren er meerdere kinderziektes welke later zijn verholpen met een verbeterde versie van de Koowheel D3M. Deze verbeterde versie werd wereldwijd een succes en daardoor is Koowheel de technologie van hun elektrisch skateboard blijven doorontwikkelen en verbeteren. Nadat Koowheel veel feedback van klanten had gekregen zijn ze alle verbeteringen gaan doorvoeren en kwamen ze met een nieuw model namelijk de Koowheel Kooboard. Het nieuwe model is een zeer grote verandering vergeleken met de oude Koowheel D3M. Zo zijn de volgende veranderingen doorgevoerd:

  • Design is veranderd
  • Accucapaciteit is vergroot
  • Afstandsbediening is veranderd
  • Moederbord is aangepast
  • Motoren/wielen zijn groter geworden

Design

Het design van de Koowheel Kooboard is vergeleken met de Koowheel D3M drastisch veranderd. Zo is de Koowheel Kooboard alleen in de black-on-black kleur beschikbaar. Het deck en de andere componenten zijn allemaal zwart van kleur. De buitenkant van de wielen hebben een chroomkleur met motief waardoor ze lijken op velgen en dit staat mooi gecombineerd met de zwarte kleur van het complete board. Verder bestaat het deck uit 7 lagen esdoornhout wat ervoor zorgt dat het board veert bij oneffenheden in het wegdek en je daardoor dus comfortabel rijd. Verder is de accu strak onder het dek verwerkt waardoor je haast niet ziet dat het skateboard elektrisch is. De constructie van de accu is zo gemaakt dat je de accu er gemakkelijk uit kunt schuiven en er een nieuwe volle accu kunt inschuiven. Hierdoor kun je extra grote ritjes maken wanneer je een extra accu meeneemt.

koowheel kooboard design

Accu

De accu van de Kooboard is een Samsung Lithium-ion accu met 5,5Ah aan capaciteit. Met deze accucapaciteit kun je tot 15 kilometer ver rijden. Grotere afstanden zijn ook mogelijk maar dan zul je langzamer moeten rijden. Net als bij een auto geldt ook hier dat hoe meer gas je geeft hoe meer je verbruikt. De accu is verder voorzien van een beschermingsrubber welke ervoor zorgt dat er geen kortsluiting ontstaat door water.

Afstandsbediening

De afstandsbediening van de Koowheel Kooboard is vergeleken met de oude afstandsbediening in vele opzichten verbeterd. Zo is het complete design veranderd en heb je nu een band aan de achterkant welke ervoor zorgt dat de afstandsbediening goed in je hand blijft liggen tijdens het rijden. Verder kun je op de afstandsbediening zien hoe vol de accu is van het elektrisch skateboard en de afstandsbediening zelf. Aan de zijkant van de afstandsbediening zit een schuifje waarmee je het elektrisch skateboard in zijn vooruit of achteruit kunt instellen. Hierdoor zou je ook achteruit kunnen rijden als dat nodig is. De besturing van de afstandsbediening werkt doormiddel van de joystick welke je naar voren of achteren kunt duwen waardoor je gas geeft of remt, makkelijker kan haast niet. De afstandsbediening heeft een geïntegreerde accu welke je binnen 30 minuten kunt opladen via de bijgeleverde usb-kabel. Hierdoor hoef je niet telkens losse batterijen te kopen en deze te plaatsen.

koowheel kooboard afstandsbediening

Motoren

De Koowheel Kooboard is uitgerust met 2 hub motoren in de achterwielen. Dit soort motoren zijn altijd verwerkt in het wiel zelf en kom je ook veel tegen bij elektrische fietsen en hoverboards. De hub motors van de Kooboard zijn 350watt per stuk en dat merk je wel tijdens het rijden. De Koowheel trekt snel op en zit binnen no-time op 40km/u. Een bijkomend voordeel van hub motoren is dat ze beschikken over een regenerative braking system. Dit betekend dat de energie welke vrijkomt tijdens het remmen weer wordt opgeslagen in de accu. Op deze manier hergebruik je de stroom en kun je een stukje verder rijden. Mocht je accu leeg zijn dan kun je het elektrisch skateboard ook gebruiken als normaal skateboard omdat hub motoren geen weerstand hebben. Verder heb je ook geen onderhoud aan een hub motor want alles is geïntegreerd in het wiel. Het wiel wat over de hub motor zit heeft een diameter van 97mm en dat zorgt ervoor dat je comfortabel over stenen en stoepjes rijd. Wanneer het wiel zelf versleten is kun je deze gemakkelijk vervangen door een handig systeem wat Koowheel heeft ontwikkelt. Na het losdraaien van 6 bouten kun je het wielgedeelte van de hub motor schuiven waarna je een nieuw wielgedeelte kunt plaatsen. Bij aanschaf zitten er standaard 2 extra wielen bij zodat je deze kunt vervangen als ze versleten zijn.

koowheel kooboard wielen

Moederbord

Het moederbord van de Koowheel Kooboard kun je zien als de hoofdcomputer. Hierop zijn alle elektrische onderdelen aangesloten en wordt het gehele systeem met elkaar verbonden. Het moederbord maakt via bluetooth verbinding met de afstandsbediening waardoor ze informatie met elkaar kunnen uitwisselen. Deze informatie wordt vervolgens verwerkt waarna het moederbord een bepaalde hoeveelheid stroom uit de accu vraagt en dit doorstuurt naar de motoren welke op hun beurt dan gaan draaien in een bepaalde snelheid. Het moederbord is een stukje hoogwaardige technologie welke Koowheel zelf heeft ontwikkelt. Daarnaast is het moederbord voorzien van een speciale coating wat de kans op waterschade verkleint. Het opladen van de Koowheel Kooboard gaat ook via het moederbord. Er zit aan de zijkant een DC-oplaadpoort waar je de oplader insteekt. Het oplaadpoort is voorzien van een beschermingsrubber zodat er geen vuil of water in kan komen.

Overzicht specificaties Koowheel Kooboard

Merk Koowheel
Model Kooboard
Motor Dual drive hub motor
Aantal Watt 700 watt (2x 350 watt)
Topsnelheid 40 km/u (getest met GPS)
Accu Samsung lithium-ion | 36V/5,5Ah
Actieradius Tot 15 km (getest met GPS)
Wielen 97 mm
Hellingen 25 %
Remsysteem Electronic regenerative braking
Deck 7-laags Canadees esdoorn hout
Afmetingen 90 cm x 22 cm (LxB)
Gewicht Board 7,3 kg
Maximale Belasting 130 kg