Hoe onderhoud je het best je E-bike?
10 Jan 2023

Hoe onderhoud je het best je E-bike?

Heb je net een nieuwe elektrische fiets gekocht? Dan wil je er natuurlijk zo lang mogelijk van kunnen genieten. Daarom is het belangrijk om jouw elektrische fiets regelmatig te onderhouden zodat de levensduur van de elektrische fiets omhoog gaat. Het onderhoud van een elektrische fiets is net zo belangrijk als het onderhoud van een traditionele fiets. Het is echter wel zo dat er bij een elektrische fiets nog een aantal extra zaken zijn waar je rekening mee moet houden. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk om de batterij op tijd op te laden en op de juiste manier op te slaan als je de fiets niet gebruikt. Ook is het verstandig om de elektrische installatie regelmatig te controleren en eventuele problemen op te lossen voordat ze erger worden. Daarnaast gelden voor een elektrische fiets dezelfde onderhoudstips als voor een traditionele fiets

Bandenspanning en remmen controleren

Zo is het bijvoorbeeld belangrijk om de bandenspanning op peil te houden. Dit is niet alleen belangrijk voor de veiligheid, maar ook om te voorkomen dat de banden te snel slijten. Ook is het verstandig om de remmen regelmatig te controleren en te vervangen als dat nodig is. Remblokken en remkabels kunnen slijten door gebruik, dus het is belangrijk om ze op tijd te vervangen.

Ketting en verzet schoonmaken en smeren

Verder is het ook verstandig om het verzet regelmatig schoon te maken en te smeren. Dit helpt om het verzet soepel te laten werken en om te voorkomen dat er teveel weerstand is. Ook is het belangrijk om de ketting regelmatig te smeren, om te voorkomen dat de ketting vastloopt of begint te roesten.

Elektrische installatie controleren

Vergeet ook niet om de elektrische installatie regelmatig te controleren, zoals de aansluitingen en de batterij. Problemen met de elektrische installatie kunnen ervoor zorgen dat de fiets niet goed functioneert of zelfs helemaal niet meer werkt. Het is daarom verstandig om deze zaken op tijd te controleren en eventuele problemen op te lossen.

Plaats de fiets op een droge en veilige plek

Bovendien is het verstandig om de fiets op een droge en veilige plek op te slaan om te voorkomen dat de fiets beschadigd raakt of dat er problemen ontstaan door vocht. Als de fiets niet gebruikt wordt, is het aan te raden om de batterij uit de fiets te halen en op te slaan op een droge en veilige plek. Dit helpt om de levensduur van de batterij te verlengen. Als de fiets lange tijd niet gebruikt wordt, is het aan te raden om de banden op te pompen en de fiets te verplaatsen om te voorkomen dat de banden uitvallen.

Raadpleeg regelmatig professionals

Het is aan te raden om je elektrische fiets regelmatig na te laten kijken door een professional. Zij kunnen eventuele problemen op tijd opsporen en helpen om de fiets in topconditie te houden. Ook kunnen zij je advies geven over het onderhoud van je fiets en welke onderdelen je het beste kunt gebruiken.

Onze eigen E-Doctors

Bij Voltes hebben wij onze eigen E-Doctors rondlopen in onze werkplaats. Onze E-Doctors kunnen je helpen met het onderhouden van je elektrische fiets en kunnen mogelijke problemen voorkomen en problemen oplossen zodat de levensduur verhoogd wordt en je elektrische fiets in topconditie blijft.

Het is dus belangrijk om regelmatig onderhoud aan je elektrische fiets uit te voeren om ervoor te zorgen dat hij goed blijft functioneren en om de levensduur te verlengen. Door je aan de bovenstaande tips te houden, kun je genieten van je elektrische fiets zonder problemen en blijft hij in topconditie. Gebruik altijd de juiste gereedschappen en volg de aanwijzingen van de fabrikant bij het uitvoeren van onderhoud, zodat je zeker weet dat je alles op de juiste manier doet. Zo kun je nog lange tijd genieten van je elektrische fiets en blijf je veilig op de weg.