Elektrische steps in Nederland: binnenkort legaal?
17 Feb 2022

Elektrische steps in Nederland: binnenkort legaal?

Elektrische steps in Nederland: binnenkort legaal?

In Nederland worden elektrische steps steeds populairder. Inmiddels rijden er bijna 170.000 exemplaren rond. Je hebt er zelf misschien ook één, of bent van plan een elektrische step te kopen. Toch is het rijden van een e-step op de openbare weg meestal niet legaal. Gelukkig treden er naar verwachting in 2023 nieuwe regels in werking, wat een mijlpaal voor bezitters van e-steps in Nederland betekent!

Is een elektrische step legaal in 2022?

Veel mensen weten niet dat het meestal illegaal is om met de elektrische step op de openbare weg rond te rijden. De meeste e-steps die je voorbij ziet komen zijn verboden en niet goedgekeurd voor de openbare weg. Je mag alleen de weg op wanneer de step door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en de RDW is aangewezen als bijzondere bromfiets. Zo niet, dan mag je met de step officieel alleen op je eigen terrein rijden. Daarom willen we alle bezitters van elektrische steps op het hart drukken altijd te checken of je met jouw model de weg op mag. Zodat je boetes en andere problemen voorkomt.

Met welke elektrische steps mag je de openbare weg op?

Op dit moment zijn er slechts een handjevol e-steps die zijn goedgekeurd voor de openbare weg. Voorbeelden van legale elektrische steps zijn:

Helaas vallen de Ninebot Kick Scooter E en F-series, alsook de Ninebot Kick Scooter Max G30 hier niet onder. Kijk voor meer informatie op de website van de RDW.

Nederland wijkt af met verbieden van elektrische steps

Nederland is wat legalisering van de e-step betreft eigenlijk een vreemde eend in de bijt. Van de 27 EU-lidstaten heeft alleen Ierland de e-steps verboden. In Nederland zijn elektrische steps zo goed als verboden. Slechts vier andere landen hebben vergaande restricties.

In de overige 21 lidstaten is de e-step volledig toegestaan. Daarom zie je in de rest van Europa veel meer mensen rondrijden op elektrische steps. Vooral in de grote steden, zoals Parijs of Milaan.

Kun je een boete krijgen voor het illegaal rijden met een elektrische step?

Ja, je kunt een boete krijgen voor het rijden met de elektrische step als je met een niet door de RDW goedgekeurde e-step de openbare weg op gaat.
Boete of niet, toch zie je in Nederland steeds meer e-steps op de weg. De populariteit hiervan lijkt niet te stoppen. Voor wie met een elektrische step illegaal op de weg rijdt brengt dit risico’s met zich mee, namelijk:

  • Hoge boetes tot wel €380
  • Inbeslagname van de e-step omdat je zonder verzekeringsplaatje op de openbare weg rijdt. Dit verzekeringsplaatje krijg je alleen bij een officiële goedgekeurde elektrische step
  • Als schade ontstaat bij een (verkeers) ongeval met een elektrische step ben je niet verzekerd

Deze problemen wil de overheid aanpakken door de wetgeving voor elektrische steps te veranderen.

Nieuwe wetgeving voor elektrische steps in de maak

Sinds juli 2021 liggen er plannen om de e-step in Nederland legaal te maken. Met nieuwe wetgeving voor elektrische steps wil de minister van Infrastructuur halverwege 2022 deelplatforms voor elektrische steps op proef gaan toestaan. Als dat goed verloopt, volgen elektrische steps voor consumenten een jaar later, in 2023.

Andere elektrische vervoersmiddelen zonder stuur, zoals onewheels en elektrische skateboards, vallen hier helaas niet onder.

Wat zijn de nieuwe voorgestelde regels voor e-steps?

Hieronder vind je een lijst met wat er concreet wordt voorgesteld:

  • De minimumleeftijd voor het besturen van een elektrische step wordt 16 jaar
  • De maximumsnelheid wordt 25 kilometer per uur
  • Het maximale gewicht van een elektrische step is vastgesteld op 55 kg
  • Een kenteken wordt verplicht
  • Een helm wordt niet verplicht
  • Bestuurders van een elektrische step zullen gebruik gaan maken van het fietspad
  • Elke elektrische step zal onder de Wet aansprakelijkheidsverzekering motorrijtuigen (WAM) vallen
  • Nieuwe e-steps worden via goedkeuring en toezicht op het fabricageproces toegelaten tot de weg
  • De RDW zal aangewezen worden als onafhankelijke goedkeuringsinstantie
  • Het streven blijft om op termijn naar een Europees kader voor licht elektrische voertuigen (LEV’s) te gaan

De regels zijn streng

Dat er waarschijnlijk nieuwe wetgeving aan komt betekent niet dat alle elektrische steps straks de weg op mogen. De nieuwe wetgeving stelt namelijk strenge eisen aan de elektrische steps, zoals remlichten en knipperlichten. De RDW moet elk model afzonderlijk goedkeuren voor de elektrische step met een kenteken de weg op mag.

Naar verwachting komen de meeste e-steps die je in Europa ziet rijden niet door de keuring. Maar dankzij helderheid die door de regels ontstaat passen producenten hun modellen waarschijnlijk snel genoeg aan. De meeste nieuwe elektrische steps van populaire merken zoals Segway-Ninebot zullen daarom straks toch aan de regels voldoen, denken we.

Intreding nieuwe regels waarschijnlijk per 1 januari 2023

De verwachte intreding van de nieuwe regels is 1 januari 2023. Zekerheid dat het daadwerkelijk doorgaat, is er echter (nog) niet. Ten tijde van het publiceren van dit artikel wordt er nog over de plannen gediscussieerd.

Conclusie

Bij Voltes hopen we natuurlijk dat de voorgestelde plannen voor legalisering van de e-step doorgaan. De elektrische step is wat ons betreft een geniaal voertuig om mee door de stad te cruisen, naar je werk te rijden of om tochtjes mee te maken. Voor jong en oud.

Wat er ook besloten wordt: het kan nog zeker minimaal een jaar duren voordat je officieel met de elektrische scooter de weg op mag.

We raden je dan ook aan om de huidige ontwikkelingen omtrent legalisering van de e-step goed in de gaten te houden. Dit om boetes en andere problemen te voorkomen. Tot die tijd mag je er natuurlijk op eigen terrein volop plezier van hebben!