Aankoopadvies elektrische step
25 Apr 2022

Aankoopadvies elektrische step

Steeds meer mensen besluiten om een elektrische step te kopen. Je ziet het wereldwijd dan ook steeds meer terugkomen in het straatbeeld. Dit komt niet alleen doordat mensen een elektrische step kopen maar ook doordat grote buitenlandse bedrijven de deelstep geïntroduceerd in landen over de hele wereld. Zo bieden bedrijven als Bird en Lime hun deelstep wereldwijd aan in meer dan 100 steden. Het concept van deze bedrijven is dat je de step voor een bepaald bedrag kunt huren om zo korte afstanden in een grote stad te overbruggen. Door de toename van het aantal auto’s in steden ontstaan er steeds meer files en opstoppingen waardoor steden letterlijk dichtslibben. Als je besluit een elektrische step te kopen heb je hier geen last van en kun je veel sneller op je bestemming zijn dan met de auto. Daarnaast draagt een elektrische step bij aan een schoner milieu omdat je volledig elektrisch rijdt en CO2-uitstoot van een auto bespaart.

De gedachte achter het deelstep concept is prachtig want je bent niet alleen sneller maar ook nog eens milieuvriendelijk bezig. Het nadeel is dat je telkens opnieuw moet betalen voor het huren van een elektrische step. Ook ben je afhankelijk van het aanbod elektrische steps in jouw buurt. De oplossing voor dit probleem is om een elektrische step te kopen. Zo bespaar je iedere dag geld en hoef je niet op straat te zoeken naar een deelstep.Elektrische deelsteps

Advies bij het kopen van een elektrische step

Doordat er veel verschillende soorten elektrische steps te koop zijn is het lastig om een keuze te maken. Om je op weg te helpen hebben wij een overzicht gemaakt met punten waar je op moet letten wanneer je een elektrische step wilt kopen. Als eerste hebben we een overzicht gemaakt van de voordelen en nadelen van een elektrische step.

Voordelen elektrische step
- Sneller op locatie (geen last van files)
- Milieuvriendelijk (vrij van CO2-uitstoot)
- Goedkoop rijden (geen dure brandstof)
- Ideaal voor korte afstanden (tot 45 km)

Nadelen elektrische step
- Je moet hem opladen (wachten tot deze opgeladen is)
- Nog niet in alle Europese landen legaal (nog geen regel- en wetgeving)

Is een elektrische step kopen legaal?

Doordat een elektrische step een nieuw product is bestaat er in veel landen nog geen specifieke regel- en wetgeving voor. De Europese Commissie is op dit moment bezig om wetgeving te ontwikkelen voor kleine elektrische voertuigen waaronder de elektrische step. Deze wetgeving kan dan door alle landen in Europa worden overgenomen waardoor de regels op dit gebied voor alle landen gelijk zijn. Veel landen zijn dit niet gaan afwachten en hebben het gebruik van elektrische steps al toegestaan. Zo zijn ze al toegestaan op de openbare weg in landen als België, Denemarken, Duitsland, Zweden, Engeland, Spanje, Frankrijk, Italië, Oostenrijk, Zwitserland en Polen. In Nederland is het op dit moment (augustus 2022) helaas nog niet toegestaan om met een elektrische step op de openbare weg te rijden. Hiervoor zullen we moeten wachten op de ontwikkeling van de Europese wetgeving of een eerdere goedkeuring van de Nederlandse overheid.

Technische specificaties elektrische step

Wanneer je van plan bent om een elektrische step te kopen is het belangrijk om te kijken naar de technische specificaties. De vier belangrijkste onderdelen zijn de actieradius, het vermogen, inklapbaarheid, opties en de bouwkwaliteit.

Actieradius

De actieradius is een van de belangrijkste aspecten om naar de kijken bij het kopen van een elektrische step want dit bepaalt hoe ver je kunt rijden op een volle accu. Hoe meer capaciteit de accu heeft hoe groter de actieradius is en hoe verder je kunt rijden. Daarnaast is het ook zo dat steps met een grote accucapaciteit vaak duurder zijn. De accu is namelijk een van de duurste onderdelen. Bedenk daarom van te voren goed hoe ver je wilt kunnen rijden voordat je een elektrische step koopt. De meeste elektrische steps gaan 15 tot 65 km mee op een volle accu. Dit is meer dan zat voor dagelijks woon-werk verkeer of vrijetijdsritjes. De steps zijn meestal met 2 tot 3 uur volledig opgeladen waardoor je weer snel verder kunt rijden.

Het vermogen

Het vermogen is ook een van de belangrijkste aspecten omdat dit direct invloed heeft op het rijden zelf. Hoe hoger het vermogen van de motor hoe sneller je optrekt en hoe harder je kunt rijden. Niets is zo vervelend dan langzaam op gang te komen bij een stoplicht. De elektrische steps welke zijn toegestaan op de openbare weg mogen vaak maximaal 25 km/u gaan. Dit komt doordat ze dan onder de wetgeving van elektrische fietsen vallen. Hierdoor is het belangrijk om een elektrische step te kopen welke maximaal 25km/u gaat als je hem op de openbare weg wilt gaan gebruiken. Naast de snelheid is het belangrijk om te kijken naar het vermogen van de motor, dit wordt uitgedrukt in het aantal watt. Hoe hoger de wattage hoe krachtiger de motor is en dit merkt je tijdens het rijden. De meest voorkomende wattages voor elektrische steps zijn 150, 250 en 300 watt. Voor kleine kinderen zal 150 watt genoeg zijn maar voor volwassenen niet, deze hebben 250 of 300 watt nodig omdat ze zwaarder zijn.

Inklapbaarheid

Het is superhandig als je de elektrische step kunt inklappen. Hierdoor kun je de step overal gemakkelijk mee naar toenemen of opbergen. Zo kun je de elektrische step gemakkelijk in je auto meenemen of in de trein. Daarnaast kun je hem bij aankomst op je bestemming gemakkelijk opbergen omdat die minder ruimte inneemt. Wanneer de elektrische step is ingeklapt kun je hem makkelijk meenemen.

App

Sommige merken hebben een applicatie gebouwd voor hun elektrische step. Via deze app kun je allerlei belangrijke informatie terugvinden zoals de accucapaciteit, aantal gereden kilometers en actieradius. Hiernaast kun je vaak ook instellingen van de step aanpassen. Zo kun je via de Segway-Ninebot app de step vergrendelen op de motor. Een app kan dus een nuttige oplossing zijn voor het gebruik van de elektrische step.App voor een elektrische step

Bouwkwaliteit

De bouwkwaliteit van een elektrische step is een belangrijk aspect om rekening mee te houden. Hoe beter de bouwkwaliteit hoe langer de step mee zal gaan. Zo is het belangrijk om een elektrische step te nemen van een merk welke bekend staat om zijn kwaliteit. Op dit moment zijn er 2 merken welke hoogwaardige elektrische steps maken, dit zijn Segway-Ninebot en Xiaomi. Door de hoogwaardige kwaliteit van hun steps worden deze ook gebruikt door grote deelstep bedrijven zoals Bird, Lime en Skipp.

Hoeveel kost het kopen van een elektrisch step?

Zoals altijd geldt ook in dit geval dat als je meer betaald je ook meer waarde voor je geld krijgt. Je betaald dus voor kwaliteit en dat komt doordat er betere onderdelen worden gebruikt. Je kunt al elektrische steps vinden vanaf €150. Dit zijn vaak steps voor kleine kinderen met een kleine actieradius en laag vermogen. Steps voor volwassenen zijn wat duurder en kun je vanaf €400 tot wel €2.999 vinden. Het belangrijkste is om de specificaties van de modellen onderling te vergelijken. Daarnaast is ook het gebruik van hoogwaardige onderdelen belangrijk. Je wilt niet dat je kort na aankoop alweer terug moet omdat je step defect is. Als je een betrouwbaar merk zoekt is ons advies om te kijken naar steps van Segway-Ninebot of Xiaomi. Deze merken staan bekend om hun hoogwaardige steps.