Aankoopadvies elektrische step
25 Apr 2022

Aankoopadvies elektrische step

Elektrische step

Steeds meer mensen besluiten een elektrische step te kopen. De elektrische step zie je wereldwijd dan ook steeds meer in het straatbeeld. Dit komt niet alleen omdat mensen een elektrische step kopen. Naast het kopen van elektrische steps hebben grote buitenlandse bedrijven de deelstep geïntroduceerd in vele steden over de wereld. Zo hebben bedrijven als Bird en Lime hun deelstep concept over meer dan 100 steden wereldwijd uitgerold. Het concept van deze bedrijven is dat je de step voor een bepaald bedrag kunt huren om zo korte afstanden in een grote stad te overbruggen. Door de toename van het aantal auto’s in steden ontstaan er steeds meer files en opstoppingen waardoor steden letterlijk dichtslibben. Als je besluit een elektrische step te kopen heb je hier geen last van en kun je veel sneller op je bestemming zijn dan met de auto. Daarnaast draagt een elektrische step ook bij aan een schoner milieu omdat je volledig elektrisch rijdt en CO2-uitstoot bespaart doordat je niet de auto neemt.

De gedachte achter het deelstep concept is prachtig want je bent niet alleen sneller maar ook nog eens milieuvriendelijk bezig. Het nadeel van dit concept is dat je telkens opnieuw moet betalen voor het huren van de elektrische step en dat er een beperkt aantal deelsteps zijn welke ook nog eens beschikbaar moeten zijn bij jou in de buurt. De oplossing voor dit probleem is om zelf een elektrische step te kopen zodat je iedere dag geld bespaart en ervan verzekerd bent dat je met de step naar je bestemming kunt rijden.

People sharing electric scooters

Advies bij het kopen van een elektrische step

Doordat er veel verschillende soorten elektrische steps te koop zijn is het lastig om een keuze te maken voor een bepaalt type. Om je te helpen hebben wij hieronder een overzicht gemaakt met waar je op moet letten wanneer je van plan bent om een elektrische step te kopen. Als eerste hebben we een overzicht gemaakt van de voordelen en nadelen van een elektrische step.

Voordelen elektrische step
- Sneller op locatie (geen last van files)
- Milieuvriendelijk (CO2-uitstoot vrij)
- Goedkoop rijden (geen dure brandstof)
- Ideaal voor korte afstanden (tot 45km)

Nadelen elektrische step
- Je moet hem opladen (wachten tot die vol is)
- Nog niet in alle Europese landen legaal (nog geen wetgeving)

Is een elektrische step kopen legaal?

Doordat een elektrische step een nieuw soort product is bestaat er in veel landen nog geen specifieke wetgeving voor. De Europese Commissie is op dit moment bezig om algemene wetgeving te ontwikkelen voor kleine elektrische voertuigen waaronder de elektrische step. Deze wetgeving kan dan door alle landen in Europa worden overgenomen waardoor de regels op het gebied van e-mobility voor alle landen gelijk zullen zijn. Echter hebben vele landen in Europa het gebruik van een elektrische steps al toegestaan. Zo zijn ze legaal in landen als België, Duitsland, Zweden, Engeland, Spanje, Frankrijk, Oostenrijk, Zwitserland en Polen. In Nederland is het op dit moment helaas nog niet toegestaan om met een elektrische step over de openbare weg te rijden. Hiervoor zullen we moeten wachten op de ontwikkeling van de Europese wetgeving omtrent kleine elektrische voertuigen of een eerdere goedkeuring van de Nederlandse overheid.

Meer over de actuele regelgeving leest u in ons nieuwste blog over de elektrische step.

Technische specificaties elektrische step

Wanneer je van plan bent om een elektrische step te kopen is het belangrijk om te kijken naar de technische specificaties. De vier belangrijkste onderdelen zijn de actieradius, het vermogen, inklapbaarheid en de bouwkwaliteit.

Actieradius
De actieradius is een van de belangrijkste aspecten om naar de kijken bij het kopen van een elektrische step want dit bepaalt hoe ver je kunt rijden op een volle accu. Hoe meer capaciteit de accu heeft hoe hoger de actieradius is en hoe verder je dus kunt rijden. Daarnaast is het ook zo dat hoe groter de accucapaciteit is, hoe duurder de elektrische step is en dit komt doordat de accu een van de duurste onderdelen is. Bedenk daarom goed hoe ver je wilt kunnen rijden voordat je besluit een elektrische step te kopen. De meeste elektrische steps gaan 15 tot 30km mee op een volle accu. Dit is meer dan zat voor dagelijks woon-werk verkeer of vrijetijdsritjes. De steps zijn meestal met 2 tot 3 uur volledig opgeladen waardoor je weer snel verder kunt rijden.

Het vermogen
Het vermogen is ook een van de belangrijkste aspecten omdat dit direct invloed heeft op het rijden zelf. Hoe groter het vermogen van de motor hoe sneller je optrekt en hoe harder je kunt rijden. Niets is zo vervelend dan langzaam op gang te komen. De elektrische steps welke zijn toegestaan op de openbare weg in vele Europese landen mogen maximaal 25km/u gaan. Dit komt doordat ze dan onder de wetgeving van elektrische fietsen vallen. Hierdoor is het belangrijk om een elektrische step te kopen welke maximaal 25km/u gaat als je hem op de openbare weg wilt gaan gebruiken. Naast de snelheid is het belangrijk om te kijken naar het vermogen van de motor, dit wordt uitgedrukt in het aantal watt. Hoe meer wattage de motor heeft hoe krachtige de motor is en hoe harder je dus optrekt. De meest voorkomende wattages voor elektrische steps zijn 150W, 250W en 300W. Voor kleine kinderen zal 150W genoeg zijn maar voor volwassenen niet, deze hebben 250W of 300W nodig omdat ze zwaarder zijn.

Inklapbaarheid
Het is superhandig wanneer je de elektrische step kunt inklappen. Hierdoor kun je de step overal gemakkelijk mee naar toenemen of opbergen. Zo kun je de elektrische step gemakkelijk in je auto meenemen of in de trein. Daarnaast kun je hem bij aankomst op je bestemming gemakkelijk opbergen omdat die minder ruimte inneemt. Wanneer de elektrische step is ingeklapt kun je hem gemakkelijk dragen aan je hand.

Bouwkwaliteit
De bouwkwaliteit van een elektrische step is een belangrijk aspect om rekening mee te houden. Hoe beter de bouwkwaliteit hoe langer de elektrische step mee zal gaan. Zo is het belangrijk om een elektrische step te nemen van een merk welke bekend staat om zijn kwaliteit. Op dit moment zijn er wereldwijd 2 merken welke hoge kwaliteit elektrische steps produceren en dat zijn Segway en Xiaomi. Door de hoge kwaliteit worden deze steps ook gebruikt door grote internationale deelstepbedrijven zoals Bird, Lime en Skipp.

Hoeveel kost het kopen van een elektrisch step?

Zoals altijd geldt ook in dit geval dat hoe meer je betaald hoe beter de kwaliteit is. Dit is bij het kopen van een elektrische step niet anders. Je betaald nu eenmaal voor kwaliteit en dat komt doordat er betere en duurdere onderdelen worden gebruikt. Echter zijn er al elektrische steps te koop vanaf €200. Dit zijn vaak steps voor kleine kinderen met een lage actieradius en vermogen. Wil je voor een goede kwaliteit elektrische step gaan welke jarenlang mee gaat dan betaal je toch wel minimaal €500. De markt voor hoge kwaliteit steps wordt gedomineerd door Segway en Xiaomi. Beide bedrijven bieden elektrische steps aan van vergelijkbare kwaliteit, specificaties en prijs. Wil je meer weten over deze steps zie dan Segway-Ninebot KickScooter ES1 of Xiaomi M365.