Lees hier alles over de bakfiets: wat je moet weten voordat je er eentje aanschaft?
17 Jan 2023

Lees hier alles over de bakfiets: wat je moet weten voordat je er eentje aanschaft?

Een aantal technische aspecten van de bakfiets

Een bakfiets hebben klinkt leuk, maar het model dat het beste bij je past kiezen, vraagt wat aandacht. Tel daarbij de kosten van de aanschaf op en je weet dat je niet over een nacht ijs moet gaan. Maar waar moet je eigenlijk allemaal aan denken als je een bakfiets gaat uitkiezen? Is er een lijstje met minimale eisen of voorwaarden dat je af kunt vinken? In dit blog vertellen we je over de meest essentiële elementen die je keuze voor een bakfiets beïnvloeden. Zet ze op een rij en kijk welke bakfiets er met kop en schouders bovenuit steekt.

Een aantal technische aspecten van de bakfiets Bij de karakteristieken van een bakfiets ga je kijken naar wie (of wat) je gaat vervoeren in de bak en of dan twee of drie wielen de beste keuze is. Heb je nog hele kleine kinderen die nog maar moeilijk hun evenwicht kunnen bewaren? Dan is de bakfiets met drie wielen prettiger dan de bakfiets met twee wielen, omdat deze meer stevigheid of stabiliteit geeft. Dit type bakfiets ligt dus beter op de weg, al moet je er in het begin wel even aan wennen hoe deze rijdt. Het extra wiel bij de bakfiets met drie wielen beïnvloedt namelijk de wendbaarheid die je van een normale fiets gewend was.

Of je één kind of vier kinderen te vervoeren hebt, maakt natuurlijk heel wat uit. Het heeft niet alleen invloed op de maat van de bak van de bakfiets, maar ook of je een elektrische bakfiets of een bakfiets zonder traphulp wilt. Zodra je regelmatig meerdere kleintjes van A naar B wilt brengen (en al helemaal als dit iets langere afstanden betreft, dus let ook op de actieradius) is een elektrische bakfiets een waar genot. Als Nederlander houden we van fietsen en we zijn echt wel wat wind gewend, maar met een ‘kostbare lading’ voor in je bakfiets wil je wel veilig op je bestemming aankomen. De elektrische bakfiets – ook al is de initiële investering gemiddeld bijna 1000 euro meer en vraagt deze om ander onderhoud – is dan echt een ideale oplossing.

Gaat het voor jouw bakfiets niet om kinderen, maar om producten naar klanten vervoeren en is het onderdeel van je logistieke bedrijfsoplossing? Dan kijk je misschien eerder naar de vorm van de bak en hoe je je lading tijdens het vervoeren kunt organiseren en beschermen. De grootste bak lijkt dan wellicht de beste keuze, maar kijk ook naar de routes die de bezorgers moeten fietsen. Een drukke binnenstad die niet ingericht is op bakfietsen op het fietspad, levert misschien meer problemen op bij het grootste model bakfiets.

Voordelen van bakfietsen in ons kikkerlandje

Met alle accessoires die er tegenwoordig te krijgen zijn (zoals bijvoorbeeld een speciale regenkap die de bak lekker droog houdt), wordt het zelfs bij minder goed weer nog leuk om met de elektrische bakfiets op pad te gaan. Boodschappen doen, met je puppy naar je ouders een dorp verderop, of lekker toeren met je gezin door de eerste laag sneeuw van de winter; het kan allemaal met de bakfiets. Neem nou de Cangoo bakfiets. Dit is de ideale combinatie van een veilig ontwerp, een strak design en een comfortabel trapmechanisme. Wie zegt dat functioneel ook niet mooi kan zijn? Je bespaart je met een elektrische bakfiets namelijk flink wat brandstof en het is ook nog eens goed voor je gezondheid. Je bent actief met fietsen, brengt tijd samen door met je gezin en bent lekker in de buitenlucht met z’n allen. Wat wil je nog meer?

Vergeet alleen niet dat je bakfiets…

…wel ruimte inneemt! En daar is waar je je op kunt verkijken als je naar de verschillende soorten bakfietsen gaat kijken. Een elektrische bakfiets voor kinderen met een flinke bak om ze naast elkaar te laten zitten, neemt veel meer plek in dan een short of long tail cargo fiets. Dit type bakfiets is juist langer, omdat je kinderen voorop maar wel achter elkaar zitten, terwijl de traditionele bakfiets voorop veel breder is. Je moet bij je huis of in je schuur of garage dus wel een plekje reserveren voor je waardevolle vervoermiddel. En een verzekering in geval van schade of diefstal is ook het overwegen waard. Je denkt er liever niet aan dat je betrouwbare twee- of driewielbakfiets op een dag verdwenen is.

De beste twee tips bij het kopen van een bakfiets

Ga proefrijden. Laat je niet door een vriendin of door je moeder adviseren welke elektrische bakfiets je zou moeten kopen, want zij woont ergens anders, rijdt andere afstanden, heeft meer of minder plek voor stalling, vervoert andere ladingen, heeft een ander budget… en ga zo maar door. Huur een bakfiets in de buurt of probeer ze een keer uit als je op vakantie bent. Je merkt al snel wat je wel en niet prettig vindt tijdens je proefrit. De tweede tip is bijna vanzelfsprekend geworden voor momenten dat je iets nieuws gaat kopen en dat is reviews lezen. Zorg er echter wel voor dat de review door iemand geschreven is die echt ervaring met de bakfiets heeft en dat het niet alleen een promotiepraatje is. Je wilt echt weten wat iemand fijn vindt of juist niet kan waarderen aan een bakfiets en waarom dit zo is. Door de situatie van de reviewer te vergelijken met die van jezelf, word je automatisch wijzer van bakfiets reviews.